Tanácsok önéletrajz íráshoz

Tanácsok önéletrajz íráshoz

A jó önéletrajz fontos az álláskeresés során. Lehetőség szerint tömör, áttekinthető, de felkelti a munkáltató érdeklődését irántunk. A toborzócégek munkatársai, és a nagyvállalatok HR szakemberei napi munkájuk során több száz vagy ezer CV-t látnak naponta. Érdemes tehát rövid, de annál tartalmasabb önéletrajzot küldenünk. Ellenőrizzük a szöveget, és győződjünk meg róla, hogy nem vétettünk helyesírási hibát.

Fókuszáljunk a megcélzott álláslehetőség követelményeire. Emeljük ki azon készségeinket, amelyek az adott pozíció betöltéséhez szükségesek, előnyösek. Kiemelkedő szakmai és kutatási eredményeinket, megszerzett tanúsítványainkat szintén emeljük ki. Bár sokak által vitatott kérdés, hogy kell-e fotó az önéletrajzba, ha úgy döntünk mellékelünk egy képet, az legyen megfelelő. Érdemes pozitív benyomásra törekedni. Ebben segít az elegáns öltözet, a barátságos, intelligens kinézet. Kerüljük a hétköznapi fotók használatát (pl. Családi, baráti összejövetelek), a más képekből kivágott arcképeket. A fenti tanácsok hasznosak és nagyban segítenek közelebb kerülni álmaink munkahelyéhez. Azonban a külalak mellett a tartalomra is kiemelten ügyeljünk.

Figyelmeztetés!

Az önéletrajzban semmiképp ne hazudjunk! Ne állítsunk valótlan információt, hiszen ez például az Internet és a közösségi oldalak segítségével könnyen ellenőrizhető. Fontos továbbá, hogy milyen a megjelenésünk, viselkedésünk az online közösségekben. Célszerű átgondolni, milyen képet alakítanak ki a rólunk feltöltött képek, videók, és amit másokkal megosztunk.

Ha referenciaszemélyt adunk meg, olyasvalakit válasszunk, akivel jó kapcsolatot ápolunk, és akivel korábban pozitív volt az együttműködésünk. Ehhez kapcsolódóan, előző vagy jelenlegi munkáltatónkról, és a munkahelyünk vagy a kiszemelt vállalat vetélytársairól soha ne nyilatkozzunk negatívan.

Az elkészült önéletrajzot töltsük fel a Smart Jobs munkaerőadatbázisába. A toborzási szakértők segítenek abban, hogy a kiváló munkavállalók és a jobbnál jobb munkáltatók egymásra találjanak. Mindkét fél számára fontos a közös siker, és ez az első kapcsolatfelvételtől fogva fontossá válik. A modern adatbázisok lehetővé teszik, hogy ez a folyamat jelentősen felgyorsuljon, és kiváló eredménnyel záruljon az érintettek számára. Amennyiben további információkra van szükségünk, az internet számos példával, sablonnal szolgál, amelyet felhasználhatunk önéletrajzíráshoz.