Blog

Cafeteria 2019

Rövid összefoglaló a Cafeteria változásairól

Cafeteria 2019 - Smart Jobs

A béren kívüli juttatások

  • 100 ezer forint pénzösszeg megszűnik.
  • SZÉP kártya összege változatlan: szálláshelyre legfeljebb 225 ezer Ft, szabadidőre 75 ezer Ft és vendéglátás alszámlára 150 ezer Ft adható.

SZÉP kártya adminisztrációja változik, mert minden munkavállalónak saját bankszámlaszáma lesz minden egyes SZÉP helyre, melyet 2019. januárban be kell kérnie a munkáltatónak még az első utalás előtt.
Minden magánszemély kapott tájékoztatót a bankszámlaszám nyitásáról az elmúlt hónapban.

Fontos, hogy a fent feltüntetett SZÉP összegeken felül adott további juttatások Egyes meghatározott juttatásként adóznak, mely még mindig kevesebb teherrel jár, mint a bérköltség.

Adómentes juttatások

  • Bölcsödei, óvodai szolgáltatás, számítógép-használat és sportrendezvény, kulturális szolgáltatás (belépőjegy, bérlet formájában, maximum a minimálbér mértékéig), juttatások maradnak.

Minden más juttatás adómentessége megszűnik, bérként lesznek adókötelesek: Kultúra utalvány, Biztosítás (betegség és kockázati élet), Lakáscélú támogatás, Lakhatási támogatás, és Diákhitel támogatás.

Egyes meghatározott juttatások

  • Minden eddigi juttatást kivontak ebből a kategóriából, vagyis, ha továbbra is juttat a munkáltató Erzsébet-utalványt, BKV bérletet, Iskolakezdési utalványt, Iskolarendszerű képzést, vagy önkéntes Egészség- és Nyugdíjpénztári hozzájárulást, mind bérként fog adózni.

Az egészségügyi hozzájárulást szociális hozzájárulási adó váltja fel, a közterhek a következők szerint változnak:

  2018 2019
Béren kívüli juttatások: 34,22 34,50
Egyes meghatározott juttatások: 40,71 40,71